Wat nu, tweede beroep?

Bruggen verbinden

"Ik ging naar Porto om de brug te zien"

Iedereen faciliteert. Iedere conversatie, elk gesprek is een vorm van faciliteren, het maken van verbindingen. Veel mensen denken dat faciliteren komt van het Franse “facile”, gemakkelijk. Maar faciliteren bestaat uit “facere”, maken, en “li”, verbinden. We vinden “li” ook in woorden als re-la-tie, re-li-gie en intel-li-gentie. Iedere keer weer in de betekenis van verbinden of verbinding. Denk ook aan liëren. Aardig voorbeeld: kata-ly-seren, het versnellen van reacties (= verbindingen maken en verbreken). Kortom, iedereen doet een beroep op zijn of haar vermogen om te faci-li-teren.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.