Deelnemersprofielen

Rick beschrijft in de post op zijn weblog over faciliteren een aantal profielen van deelnemers met de vraag hoe hiermee om te gaan in een sessie. Ik reproduceer hier mijn antwoord van LinkedIn.

* De knorrepot –> concreet – sociaal. rood – groen. Eerst naar luisteren, vervolgens behoefte aan concrete actie

* De veelspreker –> unitair – mythisch, blauw geel. Laten uitspreken, onderbreken met “mag ik wat vragen?” en via een lange zin – hij of zij is immers begonnen met veel spreken – leiden naar het maken van een gedetailleerd of visionair plan (een beetje afhankelijk van de inhoud van de spreker)

* De introverte diamant –> Hmm, introvert, altijd lastig (voor een extrovert als ondergetekende, niet in absolute zin). Waarschijnlijk sociaal –> mythisch, groen – geel, groen – rood. Scherp in de gaten houden, in stilte waardeern en ruimte scheppen vlak voor “de doorbraak”. Eigenlijk richt ik het hele proces in naar deze persoon.

* De Scepticus –> laten uiten. Ik heb liever iemand die zijn ongenoegen en scepsis uit dan iemand die er niets mee doet of lauw meedoet. Waarschijnlijk sterke unitair (blauw) voorkeuren, heeft informatie over de toekomstige uitvoering (geel en rood), maar uit deze inadequaat (groen). Inzetten bij een kritisch gesprek over de plannen (blauw – rood) van de veelsprekers.

* De pragmaticus –> ligt eraan. kan een handige jonge zijn die er voor zich zelf een slaatje uit probeert te slaan (groen – blauw, beïnvloedend) of iemand die wel weet wat er kan en moet gebeuren maar nooit gehoord wordt (groen – rood, participatief). Mogelijk sterke concrete voorkeuren en resultaat gericht. In het begin remmen, aan het einde vol mee laten doen.

* De verbinder –> representeert waarschijnlijk de sociale aspecten (groen), de boel bij elkaar houden. Niet ingaan op zijn of haar inhoudelijke voorstellen, heeft grote behoefte gehoord te worden. In subwerkgroepen bij de diamant zetten. Verder inzetten bij de uitvoering van de plannen (rood) voor de afstemming en de coördinatie (= verbinden) van de besluiten na de bijeenkomst.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Begeleiden, Vergaderator. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.