Het vijfde spel

Op het Landelijk Congres der Bestuurkunde, zal ik een aantal initiatiefnemers begeleiden in hun “battle”. Twitter: #LCB2012

In een workshop van anderhalf uur wordt een “battle” gehouden tussen vijf initiatiefnemers. De initiatiefnemers stellen zich in een korte pitch voor. De overige deelnemers vormen ondersteuningsteams onder leiding van een GreenWish begeleider of andere workshopleider/spreker. De teams helpen hun initiatiefnemer ter plekke een plan uit te werken dat plenair in de workshop wordt gepresenteerd. Op basis van stemming wordt bepaald welk initiatief het beste plan heeft uitgewerkt.

In de aanloop daarvan is me gevraagd een bijdrage te leveren aan hun web log. Volg de link voor de tekst.

Op pagina 210 leg ik uit dat we dit spel “onderneming” noemen. Naast de vier “nulsom” spelen, spellen waarbij er een winnaar is ten koste van verliezers, zijn er twee “niet-nulsom“-spelen, spellen waarbij we allemaal iets winnen. Ondernemers en uitvinders – op dit congres “-initiatiefnemers” genoemd, welk pad volgt het congres? [1] – ondernemers en uitvinders scheppen nieuwe mogelijkheden, intellectueel kapitaal. Facilitators, zoals ondergetekende, die dit proces begeleiden, veranderen de cultuur van samenwerken. Zo spelen we het zesde spel.

[1] Pad van Creativiteit en Innovatie (p. 252), op basis van besturen zoeken naar innovaties; die tegen elkaar laten debatteren. Van de samenleving (“groen”) wordt de kracht gebruikt om de ontwikkelingen te versterken. Achter iedere geslaagde innovatie gaat een idee vooraf. Wanneer de innovatie slaagt, is het “dus” een goed idee. Hoe komen we tot een goed idee? Door ideeën in de praktijk te brengen. Door de ideeën elkaar te laten ontmoeten. Een “debat” of “concurreren” verwart twee spellen: het nulsom spel waar één winnaar is, is door de innovatie een ander spel; een spel waarin veel meer dan één winnaar is. Dat is een voorbeeld van het verwarren van (spel)resultaat met het proces, spelen.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Begeleiden, H6 Spel, Innoveren met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.