Aanbieding inscholing


Faciliteren is net zo complex als de groep waarmee je werkt. Een boek over faciliteren kan dan ook niet eenvoudig zijn. Hoe het boek “Faciliteren als Tweede Beroep – Omgaan met Veranderingen” beter verteerbaar maken? Dat doen we door middel van in- of samenscholingen.

Naar aanleiding van de eerdere bijeenkomsten is ons gevraagd om voor zelfstandigen (ZZP-ers, éénmanszaak), studenten en baanlozen de inscholing voor een lagere prijs aan te bieden. Zo neemt het rendement van de investering in het lezen van het boek toe. Tijdelijk bieden we de inscholing voor 35,70 incl. 19% btw aan. Zo willen het enthousiasme voor faciliteren laten toenemen. Wanneer u interesse hebt: ga naar de pagina aanbieding.

In dit boek behandel ik een schema, een kaart, een legenda van de manieren waarop we kunnen kiezen de gegevens situatie waar te nemen. Elke wijze van waarnemen, inclusief de in dit boek gepresenteerde, staat op deze kaart. Dit begrijpen gaat in veel gevallen niet “van zelf”. Het valt niet mee om in een spiegel te kijken en te zien. Daarom organiseren we dit boek inscholingen. Hierin bespreken we met elkaar elementen uit het boek. U kunt het rendement van uw exemplaar van het boek verhogen door aan de inscholingen deel te nemen.

In de in- of samenscholingen maken we door uw vragen de inhoud van het boek beter toegankelijk. U weet het namelijk al, maar u begrijpt het nog niet. Aan de hand van een zelftest door een vragenlijst, een presentatie, korte oefeningen en een gezamenlijk gesprek, laten we zien waar we staan, hoe we zitten en op welke wijze we de lessen uit dit boek kunnen toepassen.

Anders
Dit boek werkt vanuit een ander perspectief dan de meeste andere “management”-boeken. Het lijkt op een theorie of model. En dat is ook zo. En tegelijkertijd presenteer ik in dit boek een metapraxis. Een theorie, dat zult u begrijpen, is niet de werkelijkheid. Een model van een stoel is geen stoel. Kennis zit niet in de theorie, maar in de handeling. Iedere stoel is echter ook een model van een stoel. Maar op een model, concept of theorie van een stoel kun je niet zitten. Zitten maakt iets tot een stoel, ook wanneer het geen stoel “is”. Een hek wordt een zetel door het te bezitten. Praxis is een moeilijk woord voor handelen.

“In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.” Albert Einstein

Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor dit boek. Dit boek rust op ervaringen uit de praktijk en is ook een theorie EN de theorie dat u in de praktijk al faciliteert. Kennis en vaardigheden in het faciliteren of omgaan met veranderingen zit niet in boek, model of theorie, maar in het toepassen ervan. U faciliteert al, net zoals u al kunt zitten voor u weet heeft van een stoel. Faciliteren maakt de facilitator. Om beter te leren faciliteren dient u te begrijpen op welke wijze u “iets” maakt van een “gegeven situatie”. Hoe u de situatie ervaart, hoe u denkt, voelt, doet, bepaalt uw handeling. Om anders te handelen, zult u ook anders moeten leren waarnemen. Om effectiever te kunnen faciliteren, dient u zich bewust te worden van uw ervaringen. Metapraxis is een moeilijk woord voor behandelen van handelingen.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.