Theorie achter metapraxis

Wat zijn de verschillen tussen een model, een theorie en een praxis? Het eerste is een beschrijving van een situatie naar analogie. Een theorie, θεωρία is een manier van kijken. Uit een theorie kan een model volgen. De praxis, πρᾶξις, verwijst naar de handeling. Je kunt handelen op basis van een theorie of een model; maar het is ook mogelijk om te handelen zonder dat je een theorie of model gebruikt of weet “hoe iets werkt”. Over het algemeen willen we dat een theorie getoetst is op basis van onderzoek, handelingen. Theorie en praktijk gaan dan hand in hand. Er is echter een maar. Zoals Einstein al zei, een theorie is ook een manier van kijken. Je theorie bepaalt daarmee de handeling, het experiment, wat je zoekt. en wat je vindt. Kloppen de feiten niet met de theorie, dan is het jammer voor de feiten.

“In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.” A. Einstein

Het boek “Faciliteren als Tweede Beroep” is bedoeld als een metapraxis. Voor sommigen lijkt het een theorie die niet te begrijpen valt. Voor anderen is het een model dat niet klopt. Is het een filosofie of een kosmologie? Ook niet. Ze is bedoeld als een handige reflectie op de handeling. Faciliteren, denk ik dan, intervenieert, komt “er tussen”. Faciliteren legt verbindingen, verbindingen tussen mensen. En verbindingen tussen mensen en ideeën. Het maken en verbreken van verbindingen is in de eerste plaats een handeling, een praxis. Het boek is ook gebaseerd op “de praktijk” en bevat “praktijk voorbeelden”. Het is echter een boek of metapraxis en “is” niet de praktijk. In het boek bespreek ik theorieën, modellen, spellen, stijlen, wijzen en methoden om aan te tonen dat al deze zaken een soort gemeenschappelijke bron of oorsprong hebben, die ten grondslag ligt aan alle handelen.

Een handeling heeft geen betekenis. Je voert een handeling uit. Je bereikt een bepaald effect of resultaat door te handelen. En vervolgens geven we een verklaring. Die verklaring bestaat uit een theorie, een model, een verzameling aannames, gevoelens, intenties van alles. En ze kunnen allemaal waar zijn. Deze metapraxis is ook bedoeld om te verduidelijken dat je kunt handelen zonder dat alles duidelijk is, zonder theorie of model. Het heldert met de tijd.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in metapraxis, Voorstuk met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.