Paradox van informatie

We verwachten duidelijke informatie. Maar zekerheid en kwaliteit van informatie volgt uit een proces van informeren, waarin we nu juist tijdelijk met onduidelijkheid moeten omgaan. De zekerheid van informatie volgt uit de relatie en niet uit de inhoud. Het woord kwaliteit zegt het al: “li” betekent zoveel als “re-la-tie”. Uiteindelijk bepaalt wie het zegt, hoe het gezegd wordt de kwa¬li¬teit van de informatie. Mensen zoeken daarbij bevestiging van hun eigen theorieën (confirmation bias), terwijl nu juist het falsificeren echt informeert.

Echte, valide informatie verwart in eerste instantie, vandaar dat ik Cassandra informatie noem. De profetes die de Trojanen waarschuwde voor het paard, maar niet geloofd werd. Cassandra betekent letterlijk “zij die mensen verwart (of verblindt).” Echte informatie is zo duidelijk, dat we verblindt raken. En ons achteraf afvragen, hoe hadden we zo blind kunnen zijn?

Faciliteren houdt mijns inziens in een groep in haar verwarring te ondersteunen, veiligheid te bieden om te onderzoeken, te experimenteren, fouten te maken, hypotheses te testen… . Vervolgens verduidelijken deelnemers aan elkaar wat men beleeft en krijgen ze vertrouwen in elkaar en daar¬mee in de informatie. Het lastige is dat we wel toegang hebben tot de feiten, de informatie, maar niet tot het proces van verwerken, het informeren.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.