Dialoog

In het kader van de Haagse Dag van de Dialoog werd me gevraagd om een quote over dialogen door te geven. Bij “dialoog” denken we in de eerste plaats aan David Bohm, de eminente physicus die zich later in zijn leven intensief heeft bezig gehouden met de kunst en de praktijk van het voeren van gesprekken. Hier is mijn quote (en mijn vertaling).

A new kind of mind thus begins to come into being which is based on the development of a common meaning that is constantly transforming in the process of the dialogue. People are no longer primarily in opposition, nor can they be said to be interacting, rather they are participating in this pool of common meaning which is capable of constant development and change. In this development the group has no pre-established purpose, though at each moment a purpose that is free to change may reveal itself. The group thus begins to engage in a new dynamic relationship in which no speaker is excluded, and in which no particular content is excluded. Thus far we have only begun to explore the possibilities of dialogue in the sense indicated here, but going further along these lines would open up the possibility of transforming not only the relationship between people, but even more, the very nature of consciousness in which these relationships arise. – David Bohm

http://en.wikiquote.org/wiki/David_Bohm

Vertaling:

(Tijdens een dialoog) ontstaan er nieuwe soorten inzicht, vervloeiende schakeringen van gemeenschappelijke betekenissen. Deelnemers staan niet langer tegenover elkaar, er is zelfs geen sprake van uitwisseling; ze baden in de zich constant ontwikkelende gemeenschappelijke stroom van bewust wording. Het gezelschap werkt niet naar een vooraf vastgesteld doel, hoewel een voortdurend bewegend doel zich wel zal onthullen. De deelnemers verbinden zich doorlopend met elkaar, waarbij geen lid zich uitgesloten voelt en geen onderwerp uitgesloten blijft. We zijn nog slechts begonnen om de mogelijkheden van dergelijke dialogen te onderzoeken. Gaan we verder over deze weg, dan maken we het mogelijk om niet alleen de relaties tussen mensen te herscheppen, maar ook de essentie van het bewust-zijn waaruit deze relaties ontstaan. – Vrij naar David Bohm

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.