The Bloom problem

In de serie: hoe ontwikkelt zich bewust-zijn? kwamen vandaag mijn Jung werkgroep en Howard Bloom’s meest recente boek samen. Serendipiteit, werkt doorlopend. Jung, zag volgens velen een soort ontwikkeling van “laag” naar “hoog”, van “onbewust” naar “zelfbewust”, maar daarover later meer. Eerst Bloom:

The God Problem: How A Godless Cosmos CreatesThe God Problem: How A Godless Cosmos Creates by Howard Bloom
My rating: 4 of 5 stars

“The Bloom problem”: as always, the main subject – literally, at the background – is Howard Bloom himself. Asimov wrote faster than god could read; Bloom knows more than gods needs to know. And as always, I found his writing entertaining, well researched and very well interconnected. I knew the big picture – I’ve studied Physics – and Howard added a lot of the details. Still, he doesn’t seem to see what is happening as a process: the content is there, the foreground, but not the background. And it is right under his nose.

View all my reviews

Howard Bloom is zonder twijfel de meest belezen mens ter wereld. Daarbij is hij in staat al die weetjes aan elkaar te verbinden onder een overkoepelende en pittige titel (“The Global Brain”, “The Lucifer Paradox”, “Reinventing Capitalism”,..) . Maar toch klopt er iets niet: wat is zijn probleem?

Zelf wanneer een oplossing voor zijn neus ligt, ziet hij deze niet. Terwijl hij in dit boek steeds vertelt en onderbouwt dat dat het kenmerk is van een genie: zien wat in alle openheid voor anderen verborgen blijkt. “Sommige dingen”, las ik bij Daria in de spiegel, schreef Pirsig, “zijn te klein om te zien. En sommige dingen zijn te groot”. Dat geldt zeker voor god; we schrijven het niet voor niets met een hoofdletter. Howard ziet wel de bakstenen en bouwt daarmee de tempel. Maar het gebouw ontneemt tegelijkertijd het zicht op waar het om gaat: “hoe schept deze wereld zich zelf?”. Simpel. Van zelf.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Creativiteit, English, paradox met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.