Kompas bij veranderen

DSC01705 comprDe Kaart van Werkelijkheidsopvattingen kan je op vatten als een kompas. Een kompas geeft de windrichting aan. Je kan veranderingen vergelijken met wind. Soms zeggen we immers, “er waait een andere wind”. Wind kan uit verschillende richtingen waaien. Maar je weet dat de Noordenwind meestal koud is, de Oostenwind in de zomer warm en in de winter koud. De Westenwind brengt regen en de Zuidenwind brengt mooi weer, met soms Saharazand. Elke wind heeft haar eigen kenmerken.

Zo werkt het ook met de Kaart van Werkelijkheidsopvattingen: afhankelijke waar de wind vandaan komt, zo gaan de veranderingen. Vanuit het Noorden komt een nieuwe visie met een structuur, zoals Lean Management. Een Westenwind brengt een analytische benadering: testen en ontwerpen, zoals Benchmarking. Het zuiden komt met een warme, participatieve benadering, zoals een dialoog. De Noordwester probeert je te bekeren tot het nieuwe systeem, bijvoorbeeld Theory U; de Noordoosten wind, zeldzaam, brengt helderheid in de vorm van innovaties, nieuwe mogelijkheden. De oostenwind kan bar zijn of warm, maar brengt onder heldere luchten mensen dichter bij elkaar. Waarna we naar elkaars verhalen gaan luisteren.

Bij veranderen gedraag je je als de wind: je verandert het gemakkelijkst vanuit de richting die bij je past. Zo hebben je dat geleerd, dat past bij je. Iemand anders heeft een andere voorkeursrichting en is dus “tegenwind”. Draaien is lastig of onbekend. Je voelt je niet meer jezelf. Toch kan het soms nodig zijn om te draaien. Of iemand met een andere voorkeur te vragen om te gaan jagen, blazen, waaien.

Winden verschillen, draaien, maar de windrichtingen blijven altijd dezelfde. Wind verandert niets aan de windroos. Andersom verandert de windroos niets aan de wind, ze schrijft niets voor, maar beschrijft. Vandaar dat het geen theorie of model is, maar een een metamodel, metapraxis. De Kaart van Werkelijkheidsopvattingen toont de onderliggende structuur van veranderingen. Veranderingen komen en gaan, veranderen is de enige constante. Maar tegelijkertijd blijven er dingen hetzelfde. De richtingen blijven. Het lastigst om te zien, is dat jij daar niet buiten staat. Het waait ook binnen – de brainstorm.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Begeleiden, Kaart van Werkelijkheidsopvattingen, metapraxis met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.