Rode draad

Opvattingen, zienswijzen, manieren van doenDe rode draad van het boek is: “U maakt deel uit van een gegeven situatie“. Het eerste hoofdstuk heet dus ook “U“. Uw wijze van werken, uw manier van ervaren, waar u staat, hoe u kijkt maakt wat u ziet, hoe u erin zit, welke reactie u toont en wat u gaat doen. U kunt onmogelijk een situatie ervaren zonder dat u zich zelf in- of meebrengt. U maakt deel uit van het systeem. In het boek beschrijf ik een kaart van Werkelijkheidsopvattingen als een metafoor voor de verschillende standpunten, zienswijzen &c. .

Dat “deel uit maken” neem ik ook letterlijk: om te kunnen waarnemen en beoordelen, dient u het geheel op te delen. U neemt letterlijk en figuurlijk deel aan een situatie. Vandaar dat in het boek ook regelmatig figuurtjes staan, om te illustreren hoe werkelijkheidsopvattingen, houding en situatie bij elkaar horen. De snelste manier om een verandering tot stand te brengen, is het veranderen van uw houding, uw plaats, uw aandacht of uw oordeel. In dat laatste woord treffen we weer “deel” aan.

Ook “gegeven” bedoel ik ook letterlijk. Ik verwijs zowel naar het woord gegeven, in de betekenis van data als naar het werkwoord geven. In dit geval gaat het niet alleen om het feit dat de situatie “een gegeven” is, maar ook dat het gaat om de manier waarop u dit gegeven aanvaardt, accepteert, ontvangt of er mee omgaat. Iedere keer, in ieder hoofdstuk, wil ik aannemelijk (!) maken dat er vier samenhangende, elkaar uitsluitende en aansluitende wijzen terreinen beschikbaar zijn om uit te kiezen. Onder meer bij werkelijkheidsopvattingen, leiderschapsstijlen, spellen, reizen, … . En zelfs bij modellen en metaforen. En er is er 1 die kiest: en dat bent u.

De kern van faciliteren, in mijn optiek, is het vergroten van de keuzes, opties, mogelijkheden.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.