Vereenzelvigen

Judith de Bruijn bespreekt op Facebook intro- en extraversie. Uiteindelijk komen we op een gesprek over “zelf”. “Zelf” – het woordgebruik – lijkt me een reïficatie, het maken tot een ding van een proces. Het bijbehorende proces heet “vereenzelvigen”. Om de wereld om ons heen (UoD, Universe of Discourse) en ons -spatie- zelf(!) te leren kennen, hebben we geleerd onszelf(!), geen spatie, te vereenzelvigen. Het werk – denk ik dan – heeft te maken met het kunnen vereenzelvigen met “ander” – ook weer een reïficatie, dus eigenlijk het “veranderen.

De levenshouding – extravert en introvert, maar niet tegelijkertijd – duidt aan hoe dit proces verloopt. Van buiten naar binnen (= openstaan voor de energie van buiten) en van binnen naar buiten ( = de eigen innerlijke energie aanwenden). Ik volg hierbij de opvatting van de MBTI en Jung, dat het hier gaat om een levenshouding, waar je je energie vandaan haalt en niet over je gedrag. Er bestaan mensen met een voorkeur voor introversie, die heel goed in groepen functioneren.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in expressie, meaning, zelf met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.