Genieten van niet doen

Een van de lastigste dingen, denk ik, die we als facilitator moeten leren is “niet doen”. Op de heel drukke conferentie FRESH14 in Kopenhagen, trof ik mezelf aan aan een ronde tafel met zes of zeven anderen. Iemand vroeg: “Wie gaat faciliteren?”.
Waarop ik zei: “Laten we eerst maar een minuut stil zijn”. En ik zweeg – wie mij kent weet hoe moeilijk dat voor me is.
Na ongeveer een minuut brak ik de stilte en bedankte iedereen. “Fijn,” zei iemand, “dit had ik echt even nodig”.

Want “niet doen” is ook “iets doen”. Let op: ik zeg niet “niets doen”. “Niets doen” is ook “iets doen”, maar dan zonder aandacht. Dit “niet doen”, bestaat uit aandachtig niet doen, in de situatie blijven. Wanneer je “niet doet”, doe dan “niets” met aandacht.

En wanneer je niets te doen hebt, doe dan niets. Daar hebben we een heel mooi woord voor: “genieten”.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.