Synchroniciteit – 1

synchroniciteitGisteravond had ik een bijeenkomst met facilitators en project managers. De vraag was of en hoe we een komend congres konden ondersteunen met faciliteren. Het was mij al duidelijk geworden, dat we grote verschillen zouden moeten overbruggen, hoewel de stemming ontspannen was. Er werd ons gevraagd onszelf te introduceren en te vertellen wat onze expertise is. De mijne is werken met synchroniciteit. Dus tijdens het voorstellen – het was geen rondje, zoals één van de collega’s voorstelde – begon ik de Tarot-kaarten te schudden. Ik wacht dan op het moment dat ik uitgenodigd word. Iemand noemde “Gemini“, waarop ik zei: “Tweelingen?“, waarop hij zei: “Jan!“.

In een volgende bijdrage zal ik toelichten hoe dit werkt en dat het niets met geloven te maken heeft. Het is een spel van intuïtie en doen, van irrationeel –> bewust naar rationeel —> onbewust en vice versa. Het is een ongemakkelijke methode en niet iedereen heeft er gelijk vertrouwen in. Ook moet je kunnen afzien van logische verklaringen; die zijn er niet. Elke verklaring doet eigenlijk afbreuk, maar er zijn wel een aantal opmerkelijke aspecten.

Ik zei mijn naam, dat ik faciliteerde en dat ik met synchroniciteit werkte. Dat werkt als volgt: ik leg de kaarten en kijk wat er zich aandient. Vervolgens legde ik een kruis – ik wilde eigenlijk een Keltisch Kruis leggen, maar daar was te weinig tijd voor, dus maakte ik een christelijk kruis. Ik draaide de kaarten om, van links naar rechts en van boven naar beneden. Wie schetst mijn verbazing dat er zich het volgende toonde.
Introductie

Links, verleden. Pentagrammen 2, Ontdekkingsspel, nieuwe projecten opstarten, kinderziektes. Op internet vinden we onder meer: “de jongeman hanteert blijmoedig de wisselvalligheden van het element aarde. Het is een leerproces (jong-leren).” “De lemniscaat (liggende 8), symbool van het oneindige, benadrukt op de diepgang die in het speelse bestaan en in doodgewoon plezier schuilt en is ook een symbool van evenwicht en harmonie.” “Hoewel Pentakels 2 dus op het eerste gezicht op twijfel lijkt te wijzen, gaat het in wezen om balans. En vertrouwen.”

Centraal, hier en nu, hier gaat het me om. Bekers 8: Het Loslaten. Breken met idealen en waarden, op zoek naar het geluk; bewust afscheid nemen van een levensstijl. Let ook op dat 8 de lemniscaat is. Op internet: “Vanwege een gemis – de ontbrekende beker – op weg naar de bergen, de wijsheid.” “Deze man onderneemt dus bewust actie, om iets aan zijn gemis te willen gaan doen en de oorzaak van dit gevoel weg te nemen. Hij weet nog niet wat hij precies zoekt, maar dit wordt hem mettertijd wel duidelijk (gemaakt).”

Rechts: in de toekomst. De Keizerin 6: Ik verzamel. Staat voor ‎productieve waarden, weelde, evolutie, vruchtbaarheid; de zakenvrouw. Op internet: “In kaart III (een andere ordening, hier 2 keer 3) van de Grote Arcana wordt de Heilige 3-éénheid (lichaam, ziel en geest óf moeder, vader en kind óf het bewuste, onbewuste en bovenbewuste óf Vader, Zoon en Heilige Geest) voor het eerst verenigd. De Keizerin, de eerste III, is dan ook dé groeikaart van de Grote Arcana.” “De Keizerin => Moeder Aarde, groei, vruchtbaarheid, hoorn des overvloeds, koningin van het Leven en keizerin der Liefde. De lucht is geel: energiek, inspirerend en ruimtelijk. Alles leeft en bloeit: gewassen, graan, alles duidt op rijping en groei (van de Ziel). De energie van deze kaart is voortplantingsenergie, geestelijke ontwikkeling; groei van de Mens zelf.”

Boven, van boven: De Kracht 11: ik wil, volharding ondanks hindernissen. Moet ik nog op wijzen op de 8, kr8tig. (Hier heeft de kaart nummer 11, in andere Tarot-kaarten is het de 8). Op internet: “De Kracht maakt duidelijk dat het niet de bedoeling kan zijn onze instincten en diepste verlangens achter een net masker te verbergen, maar dat we ze moeten verwelkomen en op een goede manier leren gebruiken. In ons werk kunnen we ons met hartstocht aan onze taken wijden, dit is een fase van scheppingskracht en grote motivatie.” “In ons werk kunnen we ons met hartstocht aan onze taken wijden, dit is een fase van scheppingskracht en grote motivatie. Op het niveau van bewustzijn geeft de kaart een ingrijpende transformatie aan, ons beschaafd bewustzijn en onze dierlijke instincten vinden elkaar.”

Onder, van onder De Gematigdheid 13: ik ga over, bemiddeling ( = faciliteren). Verder zie ik een zekere overeenkomst met Pentgrammen 2: de asymmetrische houding, de wisselwerking tussen twee kanten, het evenwicht, de lichtvoetigheid… Op internet vond ik, nadat ik het voorgaande schreef: “Harmonie te midden van verandering. Wanneer Pentakels 2 en Matiging samen verschijnen versterken ze elkaar in grote mate.” Verder: “De Gematigdheid toont gevoelde vreugde wanneer we gezond zijn en in innerlijk evenwicht. De kaart symboliseert ‘de juiste maat’. Indien van toepassing vertegenwoordigt deze kaart ook genezing en beter worden.”

Gegrondvest in: Het Universum 21, de laatste, Ik ben het Al, beloning voor hard werken. De uitgang wordt gevonden. beloning voor hard werken. Op internet trouwens ook nog: “Op het terrein van gebeurtenissen staat De Wereld voor gelukkige tijden, waarin we van ons bestaan kunnen genieten. Deze kaart kan ook betekenen dat we internationaal contact hebben of (gaan) reizen.”

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in bias, paradox, synchroniciteit, vertrouwen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.