ICT-projecten bij de overheid

Faciliteren heeft een duidelijke meerwaarde in projecten, hebben we in samenwerking met de IPMA vastgesteld. IPMA is de International Project Management Association. Faciliteren is tegelijkertijd gemakkelijk en moeilijk. Gemakkelijk, omdat iedereen het doet. Alle gedrag faciliteert en alle faciliteren is gedrag. Wat het moeilijk maakt, is dat het niet over de inhoud gaat (“wat?” “hoe?”) maar over de relatie, de betrekking (“wie?”). Onbewust speelt altijd de vraag mee: “wie ben ik zelf”. Of anders gezegd, je moet jezelf kunnen vertrouwen, bloot durven te geven. Het gaat eerder om vragen te stellen en het antwoord NIET te weten, dan het juiste of zelfs het beste antwoord.

Uit het onderzoek naar ICT projecten bij de overheid door de Tweede Kamer, zal ongetwijfeld blijken dat de doelen te ambitieus waren, de verwachtingen – vooral van de techniek – te hoog waren en dat mensen elkaar gewoon niet begrepen. Een dagje faciliteren had zo honderd miljoen kunnen besparen op meerkosten van willekeurig welk project. Er is me wel eens expliciet verboden te vertellen, waar dat gebeurd is. Zelfs als het project al achter loopt op kosten en tijd.

Zoals gisteren ook weer duidelijk werd, is het vooral een kwestie van (veel) doen. Het ontbreekt ons echter vaak aan meedenken tijdens de voorbereiding, ondersteuning tijdens de uitvoering en feed back na afloop. Hoe met onduidelijkheid om te gaan – laten bestaan! -, is de kern van faciliteren in de leergang Kunstmest, Faciliteren voor Professionals. Naast natuurlijk de onontbeerlijke methoden en technieken.

Een Programma Manager bij een overheid heeft gevraagd of ik op korte termijn een leergang zou kunnen geven voor haar. Het werkt voor iedereen het beste, wanneer we dat met een groep van minimaal 5 deelnemers kunnen doen. Vandaar deze oproep: ken je potentiële deelnemers, laat het hen – of mij – weten. Het definitieve programma stellen we samen (en bij) op basis van de leerbehoefte (Open Action Learning).

Voor meer informatie: ga naar deze pagina of lees deze tekst: Faciliteren voor project managers

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.