Werkschap, een nieuw woord voor workshop

In een discussie in de groep “Freelance Opdrachten” wordt gevraagd naar een “goed Nederlands woord” voor workshop. Ik denk dat we dat al hebben, workshop. Maar voor de taalpuriteinen onder ons: hier mijn suggestie: werkschap.

“-shop” lijkt me verwant aan “- schip” or “-schap”, van scheppen, maken creëren. “Schip” werd “ship” en door de “o” in work is het workshop geworden. Het woord lijkt me derhalve al van Germaanse of Duitse (diets = volkstaal) afkomst. In “echt” Nederlands zou het dus “werkschep” of “werkschap” moeten luiden, vergelijkbaar met vriendschap (het maken van vrienden), waterschap (het maken van waterwegen) en landschap (scheppen van land, overigens een Nederlands woord in de Engelse taal: landscape).

Na een korte brainstorm met mezelf, kom ik een paar uur later uit op “werkennering”. Nering is immers handel.

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.