Lopen met je vraag

Op het terrein van dit voormalig klooster was was een labyrint. Mooi meegenomen. Labyrint is een mooie metafoor voor je levensweg, of voor een bijeenkomst. Je begint met een vraag of opdracht, loopt, komt anderen tegen, kent keerpunten, bent op weg naar een nog onbekend resultaat. Je komt ergens aan, en gaat weer gaat weer terug, terug naar waar je begonnen bent. Maar nu met een antwoord of oplossing. De fysieke ervaring, het gewaarworden tijdens het wandelen helpt, werkt. Ook wanneer je er niet in geloofd of sceptisch bent, zoals een van de deelnemers,

Hoe doe je dat?

Heb je nu geen labyrint tot je beschikking, of vind je dat één stap te ver: het is altijd verstandig om deelnemers tijdens een bijeenkomst even te laten lopen. De instructie die we gaven was heel eenvoudig:
– ga op pad met je vraag. Lees (of herhaal) je vraag voor jezelf. Haal even diep adem en ga op pad naar een haalbaar doel (in dit geval, het centrum van het labyrint)
– loop met je vraag naar je doel, en merk wat je tegenkomt of ontmoet. Waar gaat het zwaar, wanneer licht? B
– aangekomen, sta je even stil, haal adem. Kijk om je heen. Formuleer welk antwoord, inzicht of ideeën in je opkomen.
– loop hetzelfde pad terug, met je antwoord.
– bespreek. Wat ga je doen?

Over Jan Lelie

Loves to facilitate groups in complex situations
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.