Boek >

For English pages: click here

Ha Jan,

Zomaar even een berichtje. Je zult het vast al vaak gehoord hebben, maar wat heb je een steengoed boek geschreven !!
Wat me bijzonder trof is de laatste bijlage waarin je Schein aanhaalt.. het scheppen van een band als een kern.. (dit is wel heel groen..) Na 15 jaar oefenen kom ik zelf (ook) tot deze schijnbaar obligate conclusie.. Eelco Blok

cropped-vazeqeurez2.jpg “Faciliteren als Tweede Beroep” is een apart managementboek, met een aparte benadering van leiderschap. Allereerst, zegt iedereen, is het een zwaar maar heel mooi boek. Het is in Nederland gedrukt en gebonden, bevat veel illustraties en ieder hoofdstuk begint met een reproductie van een monoprint van Joyce Weber.

Ten tweede hanteert Jan Lelie een fenomenologisch uitgangspunt. Dat houdt in dat de wijze van waarnemen door de waarnemer deel is van die waarneming. Hij gebruikt geen theorieën of hypothese, maar bouwt voort op het feit dat verschillende mensen dezelfde situatie anders waarnemen. Deze verschillen brengt hij in kaart en vervolgens gebruikt hij die kaart on aan te geven welk leiderschap, welke theorie en welke managementmethode wanneer past. Het boek presenteert deze kaart als een diagnosetool; het verschaft inzicht wanneer en hoe, welke wijze, welk managementmodel, welk leiderschap of welke werkvorm toe te passen.

Faciliteren als Tweede Beroep presenteert een andere manier van omgaan veranderen door eerst je waarnemen te veranderen. We zijn gewend om de werkelijkheid op een bepaalde manier op te vatten. Dat is een praktische, succesvolle, maar routinematige en zelfs automatische wijze. Dit boek vraagt eerst om daar bewust van te worden, en dan op andere manier te leren waarnemen. Of in ieder geval te leren dat je op een andere manier kúnt kijken en handelen. Het boek verschaft op heldere wijze inzicht wanneer aan welke interventie behoefte is. Deze (meta)methode om een gegeven situatie in kaart te brengen, maakt het mogelijk een passende methode te kiezen om beweging te krijgen in vastgelopen veranderingsprocessen.”

De wijze waar­op u de gegeven situatie ervaart, bepaalt voor een groot deel uw besluiten en aanpak. Uw besluiten verschillen van die van anderen; andere initiatiefnemers nemen andere initiatieven. De besluiten die u als probleemeigenaar neemt bepalen voor een groot deel het resultaat. Om gewenste resultaten te bereiken komt op de eerste plaats het kennen en begrijpen van uw eigen opvattingen over de werkelijkheid en het veranderproces. Daarna komt de inzet van de betrokkenen: mensen met middelen en structuren waarin ze werken. Samen onderzoekt u hoe de werkelijkheid er volgens verschillende betrokkenen uitziet. Daartoe dient u te begrijpen hoe u zich verhoudt met die andere manieren van kijken, den­ken, voelen en doen. Pas daarna kunt u een veranderpad uitzetten.

Faciliteren als Tweede Beroep p.52

Welkom op de website over het boek “Faciliteren als Tweede Beroep”. We zijn nog bezig een en ander om te zetten. Op deze pagina’s vind je informatie, citaten, extra materialen, kun je vragen stellen etc. Er staat ook nog informatie over het boek op de website van mind@work: www.mindatwork.nl/f2deb/.

Jan Lelie
Sipke Gelling

Meer:
Over het boek
Redenen om het te kopen
Redenen om te kopen

1 Reactie naar Boek >

  1. Pingback: Nieuwjaarsbijeenkomst mind@work en faciliteren van verhelderend communiceren | Faciliteren als Tweede Beroep

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.