Over het boek >

“Om gewenste resultaten te bereiken komt op de eerste plaats het kennen en begrijpen van uw eigen opvattingen over de werkelijkheid en het veranderproces.” p.52

U: gegeven situatie en hulpbronnenDit boek gaat over omgaan met systemen, veranderingen teweeg brengen in groepen, organisaties en gemeenschappen. Iedereen werkt vanuit een vak of beroep in een organisatie of gemeenschap. Na verloop van tijd krijgen we een oproep om met elkaar problemen op te lossen, samenwerken te veranderen, te verbeteren.

We doen een beroep op anderen zoals anderen een beroep op ons doen. Faciliteren heeft te maken met het maken, onderhouden en verbreken van verbindingen tussen mensen. Het gaat om betrekkingen, relaties of verhoudingen. Na onze vakmatige inhoud, onze eerste betrekking, komen betrekkingen met anderen centraal te staan. Niet wat u doet, weet of bent maar wie u bent, wie de ander is en welke betrekkingen we onderhouden. Ieder van ons heeft een beroep, een vak, een kunde of een expertise geleerd en zich in de praktijk verder bekwaamd.

Uw beroep, uw vak, uw baan of werk past bij u. U bent het gewoon. In veel gevallen vermelden we onze functie of beroep op ons visitekaartje. We identificeren ons met ons vak en onze organisatie. We ontlenen onze identiteit aan de groep waar we ons toe rekenen. Binnen de kaders van ons vak voelen we ons bekwaam. Dit boek, één in een reeks van uitgaven gaat over het gebied waarin we onbekwaam zijn: anderen en veranderen van gewoontes.

Een vraag om veranderingen te faciliteren komt enerzijds voort uit onze expertise, de reden dat we in eerste instantie bij een organisatie betrokken raakten. Anderzijds uit de noodzaak om met elkaar problemen op te lossen en resultaten te bereiken. Op iedereen wordt vroeg of laat een beroep gedaan om veranderingen te faciliteren. Sommigen maken hiervan hun beroep. Dit boek richt zich op iedereen die op een effectieve, efficiënte, creatieve en betrokken wijze om dient te gaan met organisaties, systemen, veranderingen en kwesties.

Ik bespreek een kaart (eigenlijk een legenda) van werkelijkheidsopvattingen als hulpmiddel om de gegeven situatie te duiden. Uit die kaart “volgen” Kolb, Hermann, Belbin, De Bono, De Caluwé, Bloom, Hardjono, MBTI, Brein-faciliteren … (Het volgt natuurlijk niet letterlijk, want er is geen oorzakelijk verband. De voorkeur voor een model of theorie volgen uit je persoonlijke voorkeuren – iedereen heeft een unieke mix van voorkeuren bij een situatie – en de gegeven situatie. Er bestaat immers geen beschrijving buiten de archetypes). Veranderen heeft altijd te maken met het combineren van twee werkelijkheidsopvattingen. Met vier mogelijkheden zijn dat er dus zes en wanneer je rekening houdt met de richting zelfs twaalf gerichte methoden.

Bij het beschouwen van een situatie onderzoek ik (eigenlijk in de vorm van een systeemvoorstelling):
– mijn eigen voorkeur (meestal sociaal – mythisch, van gevoelens naar ideeën; maar ik heb geleerd me aan te passen)
– de voorkeur van de probleemeigenaar (degene die over het resultaat gaat; aan de hand van het intake gesprek en de omgeving waarin hij of zij werkt)
– de voorkeur van de opdrachtgever (degene die over het geld gaat)
– de voorkeuren in de groep (opnieuw vanuit het intakegesprek)
– de voorkeuren uit de omgeving
– de gewenste op- of verlossing

In het boek bespreek ik:
– “De Kaart”: vier elkaar uitsluitende en op elkaar aansluitende werkelijkheidsopvattingen
– zes manieren van veranderen op basis van combinaties van die vier
– twaalf methoden met bijbehorende technieken en tools
– zes leiderschapsstijlen en de situaties waarin ze passen
– zes veranderspelen
– Twee grote en veel kleine paden van veranderen
– een methodische benadering om tot een keuze te komen gegeven de situatie, de opdrachtgever, de groep, de middelen en de omgeving.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.