Samenvatting

“Benaamd is moeder van de tienduizend dingen”, zegt de Daodejing, “naamloos is het begin van hemel en aarde”.

Hieronder staat mijn samenvatting. De site managementboek heeft door een journalist een samenvatting laten maken. Die staat hier: Samenvatting Faciliteren als Tweede Beroep door Managementboek.


Overzicht
Dit is geen moeilijk boek; het is een ongemakkelijk boek. Het was ook ongemakkelijk om te schrijven. Het uitgangspunt is namelijk dat mensen hun reactie op een gegeven situatie baseren op de manier waarop ze deze waarnemen. Iedereen heeft een andere waarneming en de mijn is niet meer “waar” dan de uwe. Tegelijkertijd blijken we alle waarnemingen te kunnen beschrijven in een viertal aansluitende en elkaar uitsluitende werkelijkheidsopvattingen. In het boek illustreer ik dit door onder meer dezelfde structuur te leggen onder leerstijlen, psychologische types, leiderschapsstijlen en veranderpaden.

Er bestaat echter geen neutrale positie en we kunnen niet om ons hoekje kijken of “out of our box” denken. Hoe dan aan iedereen duidelijk te maken dat elke opvatting zowel waardevol is als waardeloos kan zijn? En dat deze opvatting ook geldt voor dit boek. Ik noem het wel een schriftelijke cursus fietsen. Nou ja, door teksten, illustraties en beelden te combineren spreek ik de verschillende leerstijlen aan. Op deze website geef ik achtergronden, illustraties, werkvormen en antwoorden op uw vragen.

Benadering
Deze wijze van benaderen berust op het idee dat we in een gegeven situatie een probleem an sich niet kunnen kennen. We hebben alleen toegang tot onze eigen gewaarwordingen en kunnen kennisnemen van de opvattingen van anderen. Niet te min blijkt dat alle opvattingen te herleiden zijn naar ongeveer vier samenhangende, elkaar aanvullende en uitsluitende archetypische opvattingen.

Vergadervoorkeuren

Werkelijkheidsopvattingen

In dit boek maak ik gebruik van steeds een indeling langs twee assen. Bijvoorbeeld: Meer of minder en binnen of buiten. Zo komen we tot steeds vier kwadranten, een matrix van twee-bij-twee. De vier basis opvattingen geef ik onder meer weer met een naam, een kleur en een vorm. Veranderingen bestaan dan uit
1. een beweging binnen een opvatting,
2. tussen twee opvattingen of
3. uit een pad dat meerdere opvattingen combineert.
In het laatste geval hebben we dus zes wegen. Deze combinaties maken de tienduizend (benoemde) dingen van de tao.

In het boek bespreek ik hoe deze `Kaart van Werkelijkheidsopvattingen` gebruikt kan worden om manieren van veranderen te beschrijven. Maar ze geldt ook voor leiderschapsstijlen, veranderspellen, methoden en technieken om te veranderen etc.. Ik besluit met een aantal tips over het omgaan met veranderingen in groepen, om problemen op te lossen, te verlichten en resultaten te bereiken.

Indeling.
Het boek bestaat uit een voorstuk waarin ik de gehanteerde begrippen toelicht. Daarna volgende drie delen bestaande uit steeds drie hoofdstukken. Ga naar de inhoudsopgave.

Voorstuk

Deel 1 WERKEN MET WERKELIJKHEDEN

Deel 2 VERANDEREN BEGRIJPEN

Deel 3 INGRIJPEN IN VERANDEREN

Erratum: klik hier voor de pagina met gevonden (zet)fouten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.