Verwerken

Ons brein – je zou het niet zeggen – is relatief langzaam. Het lichaam kent snelle reflexen om zich te handhaven – vechten, vluchten -, maar het brein heeft tijd nodig. Tijd om te denken, te overwegen. Vandaar dat het brein met vooroordelen werkt: de meeste meningen staan al pasklaar te wachten. Mensen neigen ertoe om informatie die ze kennen, te herkennen en snel toe te laten. Nieuwe informatie moet vechten om aandacht. Omdat veel hardnekkig problemen te maken hebben met het doorbreken van deze patronen, is er tijd nodig. Hoe daar rekening mee.

Daarbij wordt het “onbewuste weten” vaak overstemd door het “bewuste kennen”. Het onbewuste denken en voelen kan veel beter met onzekerheid en onduidelijkheid omgaan dan het bewustzijn.

De uitzondering daarop is het intuïtieve herkennen. Bij veel mensen (ongeveer 75% van de mensheid) is dat niet de eerste, voor de hand liggende manier van werken. Bij degene voor wie dat wel het geval is, geldt dat ze vaak onvoldoende vertrouwen op hun intuïtie. De meeste mensen hebben zich daar niet in bekwaamd. Dan ook heb je tijd nodig om te overwegen.

Belangrijk is verder dat de meeste verwerking NA de sessie of bijeenkomst plaatsvind. Hou daarom in het ontwerp rekening met rapportage (wat, wie, hoe), feed back en het aanbrengen van herinneringen. De meeste veranderingen stranden niet omdat mensen het niet willen, maar omdat ze niet de tijd krijgen de veranderingen eigen te maken.

Aanwijzingen voor faciliteren:

  • Schrijf vragen en opdrachten altijd zelf uit: dat is ongeveer de snelheid waarmee mensen onbekende informatie verwerken.
  • Ga langzamer wanneer het moeilijker gaat.
  • Sla geen stappen over.
  • Zorg ook voor nazorg, vanaf de intake van de opdracht.

Zie ook: de post, http://www.faciliteren-als-2e-beroep.nl/2014/04/ik-herinner-me/

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.