Voeden

Onze hersenen verbruiken, in relatie tot hun gewicht, het meeste energie van alle organen. Ze dienen daarom ook doorlopend gekoeld te worden, vandaar dat we gemakkelijk zweten. Hersenen hebben vooral behoefte aan “snelle suikers”, want ze kunnen geen vet omzetten.

Om concurrentie met de spijsvertering te vermijden, dat kost ook veel energie, is het verstandig om regelmatig gedurende een bijeenkomst kleine hapjes te verschaffen. We kennen de koekjes bij de koffie, maar denk ook aan fruit en vruchtensappen. Bied ook water aan, zowel tegen uitdroging als omdat de nieren ook veel energie moeten verbruiken om water terug te winnen. Omgekeerd, wanneer je wilt dat mensen ergens de tijd voor nemen, geef dan een “zware” maaltijd en de tijd om met elkaar bij te komen.

Voeden past ook binnen het principe van verrassen en verbinden. Gezamenlijk eten schept een natuurlijke band. Een gezamenlijke maaltijd, maakt dat mensen gemakkelijker met elkaar omgaan. Het delen van voedsel verbindt. Deel als facilitator dan ook zelf wat uit, al is het maar de stikkers voor het prioriteren.

Lessen voor faciliteren:

  • Liever regelmatig kleine hapjes dan één groot maal.
  • Hou de vochtbalans in de gaten.
  • Maak dat mensen delen en deel zelf ook uit.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.