Ten geleide

Fijn dat u verder leest.

In “Faciliteren als Tweede Beroep” (isbn 9789078440550), ontwikkel ik een metapraxis of didactiek van faciliteren die gebaseerd is op 4 aansluitende en elkaar uitsluitende werkelijkheidspercepties (twee assen). Veel van het materiaal heb ik van Will McWhinney, aan wie het boek is opgedragen. Ik noem dit model, net als hij, een kaart en maak aannemelijk dat dit een fractale kaart is: de kaart geldt op elke (tijds)schaal en voor ieder gebied, waaronder leiderschap en veranderen. Omdat deze kaart (dus) samenvalt met “het landschap”, staat Uzelf ook op deze kaart (het eerste hoofdstuk heet dus ook U), hetgeen nog al eens duizelingwekkend werkt. Deze kaart komt in verschillende bewoordingen steeds weer terug, omdat ze ook iets zegt over degene die de kaart maakt.

The facilitative leader “charms” the members into the feeling of co-ownership in the leaders symbol’s creation and propagation. … facilitative leaders can play an opposite role as well, enabling the group to create a new image … that they make real by pluralistic involvement.
McWhinney (1997)

Veel van de mij bekende veranderwijzen, modellen, methoden en technieken staan op de kaart. Van project management tot Theory U en synchroniciteit. Alle veranderspelen, van spelen via regels, inzet en verdeling tot de cultuur van spellen spelen, staan op de kaart. Alle veranderwegen staan, zoals het een kaart betaamd, op de kaart. Tenslotte leg ik een werkwijze uit om een veranderpad uit te zetten. Net als bij een echte reizen, verschilt het reizen van het plan. Dit boek helpt, zoals een reisgids, bij de voorpret, tijdens het verdwalen en na afloop.

Deze website gebruiken we om (reis)ervaringen te delen. Onregelmatig voeg ik stukken weblog toe. De verschillende pagina’s bundelen toelichtingen en activiteiten.

Graag verwijs ik naar de inscholingen van een halve dag en de leergang Kunstmest. Een > achter een naam geeft aan dat er meer (sub)pagina’s zijn. De inscholing zal de waarde van het boek doen vergroten (“te goedkoop”, was de reactie van een deelneemster), maar kan ook gevolgd worden wanneer u aarzelt. Kunstmest is bedoeld voor professionals die van faciliteren hun vak willen maken.

In 2013 verscheen “Faciliteren zonder Omwegen“, een boek met 24 praktijkvoorbeelden. In de loop van 2014 verwacht ik een werkboek te publiceren.

Bij vragen of opmerkingen: aarzel niet om contact op te nemen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.