Analytische wijze

De analytische wijzen bestaan uit zintuiglijk waarnemen van feiten en vertalen in regels en principes. Ze is gebaseerd op redeneren op basis van waarneembare feiten, de bij uitstek rationele benadering. Op basis van concrete waarnemingen ontwerpen we modellen en theorieën ( Z –> U) die we, na testen en toetsen (U –> Z), gebruiken om oplossingen te vinden, te implementeren en te evalueren. Gericht op resultaat, effectiviteit (Z) en efficiënt gebruik van tijd en geld (U): optimaliseren binnen vastgestelde regels, structuren tot strategie en tactiek. Er is altijd een beste oplossing en de oplossing is kenbaar.

Spel op het eerste bord. Veranderen vindt plaats binnen bekende en bestaande organisatie- en geloofsstructuren. Het is een nieuwe uitleg, want principes en feiten veranderen niet. Voorbeelden zijn techniek en wetenschappen.

Vergaderen kent twee manieren: de formele structuur aan een rechthoekige tafel en de informele structuur die gebaseerd is op contacten onderhouden. De mobiele telefoon heeft de laatste werkwijze versterkt.
Deze wijze heeft twee methoden tot haar beschikking, Ontwerpen en Testen.

Leiderschap is gebaseerd op kennis, kunde en bewezen prestaties. Veranderen gaat door middel van het uitoefenen van macht, ervaringskennis en doen. Besluiten zijn beslissingen op basis van regels en feiten. De analytische wijze heeft een voorkeur voor hiërarchie, liefst op basis van verdienste. Planning is expliciet in taken, verantwoordelijkheden, toewijzen van geld, tijd en middelen.

Conflict oplossen gaat door middel van scheidsrechters, niet zeuren na een beslissing en doorgaan.

Ontwerp Unitair –> Zintuiglijk Voer de theorie of het beleid in Actieplanning
Oorzaak Gevolg Analyse
Kwaliteiten Extraheren

Test Zintuiglijk –> Unitair Gebruik gegevens om situatie te interpreteren Clusteren, Samenhang Vinden
Dilemma’s Overbruggen
Sterkte Zwakte Kansen Bedreigingen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.