Assertieve wijze >

De assertieve wijze gaat uit van persoonlijke autoriteit, de eigen visie of inspiratie naar het vaststellen van waarheid of het interpreteren van bestaande regels en systemen naar de eigen wil. Gebaseerd op redeneren, de bewuste en rationele benadering of op een intuïtief idee, de bewuste en irrationele benadering. Op basis van principes en regels visie vaststellen ( M –> U) en een visie die inspireert (U –> M), tot principes en regels vormen om problemen op te lossen.

Speelt zich af op het tweede bord: de eigen wil gebruiken om regels vast te stellen. Gericht op efficiënt gebruik van tijd en geld (U) en toekomstvisie en mogelijkheden (M). Voorbeelden zijn de meeste techniek en wetenschappen, inclusief de daarvan afgeleidde wetenschappen als economie en bedrijfskunde.

Vergaderen mengt twee manieren: formele structuur aan een rechthoekige tafel met de open U, gericht op de plaatjes uit de beamer. Voorbeeld: stuurgroepvergaderingen van (innovatie-)projecten. Deze wijze heeft twee methoden tot haar beschikking, Vaststellen en Inspireren.

Leiderschap gaat via visie en autoriteit, persoonlijke wilskracht en vragen om loyaliteit. Veranderen gaat door middel van het vaststel-len of opleggen van systemen en oplossingen. Besluiten zijn beslissingen op basis van regels en visie, modellen en schema’s. De assertieve wijze heeft een voorkeur voor hiërarchie, op basis van visie en wil. Planning is globaal, lange termijn en meer door inspiratie. Conflict oplossen gaat door middel van leiden en inspireren.

Stel Vast Mythisch –> Unitair Ontwikkel beleid vast dat de visie uitdrukt Naam geven
Nieuwe Regels
Visie Ontwikkelen
Inspireer Unitair –> Mythisch Mobiliseer energie rond nieuwe symbolen of systemen Beleidsprogramma
Modelleren

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.