Jan Lelie


View Jan Lelie's LinkedIn profileView Jan Lelie’s profile
Na een studie (drs) Biofysica aan de RULeiden, met bijvakken informatica, didactiek en bedrijfskunde, en (drs) bedrijfskundige informatica aan de Interuniversitaire Interfaculteit Bedrijfskunde te Delft heeft hij zijn diensttijd als ROAG-vaandrig bij de luchtmacht doorgebracht. Hij was organisatie-adviseur bij de Hoofdirectie DGW&T en heeft daar een aantal ICT-projecten opgezet middels een ‘data oriented’ methode.

Jan heeft daarna 8 jaar gewerkt bij AT&T en Philips Telecommunicatie, in logistieke IT (voorraadbeheersing, materiaal- en productieplanning, inkoop, marketing & sales, engineering, innovatie), in veel functies, waaronder Account Manager ICT en Hoofd ICT In de lijn heeft hij gewerkt als productie manager, verantwoordelijk voor Equipment en Final Assembly van de 5ESS. Daar heeft hij het certificaat CPIM behaald (Certified in Production and Inventory Management). In die tijd ontwikkelde hij zijn voorkeur om te werken met groepen van betrokkenen, onder het motto “If you’re not part of the solution, you’re part of the problem“. In de loop der jaren heeft hij in de praktijk van alle dag het 4C-model ontwikkeld: de samenhang tussen organisatie, processen en resultaten.

Daarna heeft hij onder naam LOGISENS als sparring partner gewerkt in veel logistieke verbeteringstrajecten. Zo heeft hij projecten gedaan bij onder meer Van Gelder Papier, Crown Cork (ook in België), Nalco (ook in Italië). Echt faciliteren heeft hij geleerd in zijn tijd bij Createch, het meest innovatieve adviesbureau van Nederland. Met Createch heeft hij bijeenkomsten ontworpen en uitgevoerd voor onder meer Philips (diverse divisies), GAK, Rijkswaterstaat en Baan. Createch werkte met een vorm van computer ondersteund vergaderen, waarbij de ideeën van de deelnemers werden afgedrukt op (gekleurde) kaartjes. Na het failliet van Createch heeft hij deze benadering verder uitgewerkt met mind@work.

mind@owrk ( http://www.mindatwork.nl ) is in 1997 opgericht door Godard van Randwijck en hem. mind@work legt zich momenteel toe op het faciliteren van verandering- en besluitvormingsprocessen. Daar heeft hij minds2gather als hulpmiddel voor het faciliteren met computers verder ontwikkeld: brainstormen in computers gecombineerd met clusteren van de op Euro+Forms afgedrukte ideeën. De methode is de afgelopen jaren in zeer verschillende situaties met succes toegepast.

Jan heeft een eigen aanpak (metapraxis) voor het ondersteunen van besluitvormingsprocessen ontwikkeld, in een aantal jaren als senior consultant bij Createch Management Consultancy, als Manager Management Consultancy bij Roccade Industrious en als zelfstandig facilitator. De metapraxis is ontwikkeld op basis van en in samenwerking met Will McWhinney (Creating Paths of Change). Rond 2005 is Jan gaan samenwerken met het IMI, Instituur voor Maatschappelijk Innovatie, als facilitator. Samen met het IMI heeft hij onder meer BeleidsRegie ontwikkeld, de leergang Kunstmest voor Facilitators en een aantal Master Classes op het gebied van omgaan met systemen. Eind 2010 is hij toegetreden tot het netwerk van facilitators van Rijkswaterstaat die werken in het Future Center LEF.

Zijn aanpak berust op Creating Paths of Change van Will McWhinney, The Fifth Discipline van Peter Senge en Paradoxes of Group Life van Smith en Berg. Recent is hij begonnen met het integreren van de ideeën van Howard Bloom (‘Lucifer Principle’ en ‘Global Brain’). In 2012 verscheen zijn boek “Faciliteren als Tweede Beroep”, waarin hij de metapraxis verduidelijkt. Het boek is opgedragen aan de in 2007 overleden Will McWhinney.

Jan is medeoprichter van de Stichting Bevorderen van het Faciliteren in de Benelux, genaamd, IAF – Benelux en medeoprichter van de vereniging IAF-Netherlands, een chapter van de IAF-World. Jan is gecertificeerd als professioneel facilitator (CPF) conform de eisen van de IAF (International Association of Facilitators). Op verschillende Europese IAF-conferenties heeft hij workshops gegeven.

Jan Lelie is getrouwd en de vader van twee kinderen: Titia (1987) en Michiel (1989); Hij woont in Den Haag.
View Jan Lelie's LinkedIn profileView Jan Lelie’s profile

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.