Hoezo? Leergang?

4 elementenKunstmest noemen we een leergang. Niet training, cursus of opleiding. Wie de leergang heeft gevolgd, weet dat ik de letterlijke en figuurlijke betekenis door elkaar heen gebruik. “Leergang” is letterlijk: “aan de gang (met elkaars) leren”. Zo bedoelen we het ook. De behoefte, de vragen EN de antwoorden komen uit de deelnemers. We kunnen je niets leren, alleen je leren faciliteren.

“Onder begrijpen verstaan we vaak dat er één beste, bewezen oplossing voor een situatie is. Op die manier begrijpen beperkt. Ook lijkt het te impliceren dat je de keuze vooraf kunt maken. Dat kan ook, alleen gaan wij ervan uit dat je je keuze vooraf niet kunt weten. “Je begrijpt het pas wanneer je het ziet; en dan ben je te laat”. We streven naar het scheppen van keuzes, mogelijkheden, verlichting. Als dat leidt tot beter begrijpen, is dat mooi meegenomen. – Jan “

Een verschil met training of cursus of opleiding is, dat we geen vooraf bepaalde leerdoelen, lijstjes of gedragingen hebben.

  • Zo vertellen we je niet hoe je met tijd om moet gaan in een sessie; dat ontdekken we met elkaar.
  • Wanneer je weet, waar je hoe gaat staan, heb je geen oefening meer nodig: het gaat vanzelf.
  • Je “weet” wat je nodig hebt om te leren, maar alleen door het te ervaren kan je het in de praktijk brengen.
  • Leren is geen mentale oefening, niet gevoelsmatig of intuïtief. Leren doe je door het “verkeerde” te doen, te ervaren en daarna te incorporeren. (Omdat in de meeste organisatie “fouten” maken niet of maar beperkt is toegestaan, bieden wij die ruimte wel).
  • We hebben geen vaste zeven gewoontes van hoog effectieve facilitators: die zijn niet alleen voor iedereen verschillend maar ook iedere keer weer anders. Karakter tonen houdt in in staat te zijn je eigen gewoontes te doorbreken. Zoals je dat ook van een groep vraagt.
  • We leren je niet hoe een sessie af te ronden, maar wat je met afronden wilt bereiken en wat daar bij kan passen.

Het door ons gehanteerde model vertellen we je ook niet vooraf, maar blijkt iedere keer weer “onder” alles te liggen wat er gebeurd. Het gaat ons om het werk: werkelijkheid beleven.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.